Op zaterdagBron: National Aeronautics and Space Administration (NASA) 6 oktober 2012 staat het Leidse Museum Boerhaave in het teken van wiskunde. Onder de titel Goochelen met getallen is er op die dag een vrolijk wiskundeprogramma, dat voor iedereen begrijpelijk is, ook voor wie nog nooit van de stelling van Pythagoras of van pi heeft gehoord. De leden van het Nederlandse IMO-team van afgelopen zomer zullen hier als special guests optreden. Zij blikken terug op de wedstrijd, die twee gouden medailles, drie bronzen plakken en een eervolle vermelding opleverde. Ionica Smeets vertelt om 11:00 uur over alledaagse verschijnselen en legt uit hoe de wiskunde helpt deze te verklaren. En om 15:00 uur sluit Steven Wepster (Universiteit Utrecht) de dag af met een lezing over Simon Stevin (1548-1620), toegepast wiskundige, natuurkundige en ingenieur (zeilwagen), wiens werk is terug te vinden in Museum Boerhaave. Bezoekers kunnen ook de nieuwe Wiskunderoute doen, een handen-uit-de-mouwen-rondgang door het museum met anekdotes en historische weetjes over wiskundige voorwerpen.

 

Ook op zondag 7 oktober gebeurt er van alles in Museum Boerhaave. Om 15:00 uur geeft André Kuipers een lezing over zijn ervaringen tijdens de missie naar ruimtestation ISS. Kuipers vertelt aan de hand van prachtige beelden over de raketvlucht en het leven en werk aan boord. Met 193 dagen heeft hij de langste ruimtemissie op zijn naam staan van alle Europese ruimtevaarders.

Op 6 en 7 oktober is Museum Boerhaave gratis toegankelijk. Adres: Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Voor de lezing van André Kuipers is reserveren verplicht. Meer informatie kun je vinden op www.museumboerhaave.nl.