Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Bij de opgaven van de finale gaat het niet alleen om het eindantwoord, maar komt het aan op volledige berekeningen of het geven van sluitende bewijzen, zoals bij de C-opgaven uit de tweede ronde. Om de deelnemers aan de finale hierop voor te bereiden, is de finaletraining in het leven geroepen. Deze bestaat uit vier trainingsmiddagen op een universiteit, waarin enkele wiskundige technieken aan bod komen en de leerlingen oefenen met het oplossen van opgaven en het opschrijven van bewijzen.

Het materiaal dat bij deze finaletraining gebruikt wordt, is speciaal hiervoor geschreven door Birgit van Dalen, Julian Lyczak, Quintijn Puite en Merlijn Staps, die alle vier bij de training van het Nederlandse Olympiadeteam betrokken zijn (geweest). Het boekje bestaat uit vier katernen:

  • Katern 1: Rijen, inductie en priemgetallen
  • Katern 2: Getaltheorie
  • Katern 3: Meetkunde
  • Katern 4: Bewijsmethoden

Het materiaal is hier te downloaden: boekje zonder uitwerkingen en boekje met uitwerkingen.

Voor de leerlingen die deelnemen aan de finaletraining: we raden je aan de uitwerkingen pas te bekijken als je zelf voldoende lang aan een opgave hebt gewerkt. Als je meteen naar de uitwerkingen zou kijken, zou je er namelijk veel minder van leren en dan heb je er uiteindelijk toch veel minder aan bij het maken van de finale.

Deelnemende universiteiten
We bedanken de regionale steunpunten voor de samenwerking bij het opzetten en organiseren van regiobijeenkomsten. Dat zijn:

logo

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

English information English Information

word Vriend

Agenda

bekendmaking winnaars
14 oktober 2022

prijsuitreiking
11 november 2022

1e ronde
16-27 januari 2023

2e ronde
10 maart 2023

finale
15 september 2023

Uitgebreidere agenda

Partners

TU/e

 

 

 
UL

 

ORTEC

Rabobank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optiver