De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen creativiteit en wiskundig inzicht. De opgaven van de eerste ronde zijn deels meerkeuzevragen en deels vragen waarop een getal als antwoord moet worden gegeven.

De ca. 1000 beste leerlingen worden uitgenodigd voor de tweede ronde in maart. Deze winnaars van de eerste ronde komen uit drie categorieën: klas 5, klas 4 en onderbouw. De leerlingen uit de onderbouw hebben minder punten nodig om door te gaan naar de tweede ronde dan de leerlingen uit klas 4, en die weer minder dan de leerlingen uit klas 5. (De opgaven zijn voor de drie categorieën hetzelfde.)

De ca. 130 beste leerlingen van de tweede ronde (weer in drie categorieën) gaan door naar de finale, die in september plaatsvindt. Uit de winnaars worden uiteindelijk de teams samengesteld die Nederland vertegenwoordigen bij drie internationale wiskundewedstrijden.

Meer informatie over deze wedstrijdrondes (en de Junior Wiskunde Olympiade) en over de internationale wedstrijdrondes (en de training en selectie van de Nederlandse teams) is te vinden op de Leerlingpagina's van de website.

Naast de individuele prijzen bestaan er ook scholenprijzen (zie voor de precieze criteria het wedstrijdreglement):

  • De beste school overall: hiervoor worden de scores bij elkaar opgeteld van de beste twee deelnemers uit de onderbouw, de beste twee deelnemers uit klas 4 en de beste twee deelnemers uit klas 5.
  • De school met de beste onderbouwdeelnemers: hiervoor worden de scores bij elkaar opgeteld van de beste vijf deelnemers uit de onderbouw.
  • De school met de beste meisjes: hiervoor worden de scores bij elkaar opgeteld van de beste twee meisjes uit de onderbouw, de beste twee meisjes uit klas 4 en de beste twee meisjes uit klas 5.
  • De beste nieuwe school: hier geldt hetzelfde criterium als bij de beste school overall, maar er komen alleen scholen voor in aanmerking die in het huidige wedstrijdjaar of één of twee jaar eerder pas mee zijn gaan doen (en nog nooit eerder mee hadden gedaan, of ten minste drie jaar achter elkaar niet).

Elk van deze winnende scholen ontvangt een certificaat voor de school en bekers voor de vijf of zes leerlingen wiens score bijgedragen heeft aan het winnen van het betreffende klassement. Daarnaast krijgt de wedstrijdleider een uitnodiging om bij de jaarlijkse prijsuitreiking in november de wisselbokaal in ontvangst te nemen.

Organiseren van de eerste ronde bij u op school
Het organiseren van de eerste ronde houdt het volgende in. U bent wedstrijdleider en zorgt ervoor dat de deelnemende leerlingen de opgaven kunnen maken. U kijkt de opgaven na en stuurt de resultaten daarvan naar ons op. Verder fungeert u als ons aanspreekpunt voor de school.

De verdere gang van zaken en deadlines vindt u in het tijdpad. Voor tips om de olympiade voor leerlingen extra aantrekkelijk te maken, zie onderaan deze pagina.

Deelname aan de eerste ronde is kosteloos voor zowel de deelnemende leerlingen als de deelnemende scholen. Alle precieze regels over deelname kunt u nalezen in het wedstrijdreglement.

Elke school ontvangt in oktober een pakket van SLO met daarin posters en flyers van alle bètaolympiades, waaronder de Wiskunde Olympiade. Mocht u het pakket niet ontvangen hebben of graag meer posters of flyers willen, dan kunt u contact opnemen met ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden
De aanmelding gaat via onze wedstrijdsite. Hebt u in voorgaande jaren al een account aangemaakt? Log dan in op de wedstrijdsite met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Uw gebruikersnaam is het e-mailadres dat u destijds gebruikte. U kunt vervolgens zelf aangeven bij welke school u wedstrijdleider bent.

Hebt u vorig jaar niet meegedaan, dan kunt u uw school aanmelden door bij gebruikersnaam de BRIN-code van uw school in te voeren. Uw wachtwoord is eveneens de BRIN-code van uw school. Vervolgens dient u uw wachtwoord te wijzigen. De schoolgegevens staan al in het systeem. U kunt als wedstrijdleider uw naam en contactgegevens invoeren.

Via de pagina Schoolgegevens in de wedstrijdsite kunt u nagaan voor welke scholen u op dit moment geregistreerd staat als wedstrijdleider. U kunt ook de lijst van alle deelnemende scholen bekijken.

Schroomt u niet om Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op te nemen als u vragen of suggesties hebt of problemen ondervindt.

Maak van de wedstrijd een feestje!
Diverse scholen zorgen tijdens de wedstrijd voor iets te drinken of te eten voor de deelnemers. Dat maakt deelname natuurlijk extra bijzonder. Sommige wedstrijdleiders regelen bovendien prijsjes voor de deelnemers, bijvoorbeeld voor de beste vierdeklasser, de beste havo-leerling, et cetera. Niets weerhoudt u ervan om na de wedstrijd uw eigen prijsuitreiking te organiseren, bijvoorbeeld met vertegenwoordiging van de schoolleiding. Na een paar weken is ook bekend welke leerlingen er door mogen naar de volgende ronde op de universiteit, reden temeer voor een feestje.

Zesdeklassers kunnen officieel niet aan de wedstrijd deelnemen (omdat de finale pas in het volgend schooljaar plaatsvindt). Maar ze kunnen natuurlijk wel voor de eer meedoen en binnen de school de strijd met elkaar aan gaan. Ook voor de beste zesdeklasser kan de school dan wellicht een prijsje beschikbaar stellen.

Als u het leuk vindt om uw leerlingen wat beter voor te bereiden op de wedstrijd, kunt u aan de slag met oude eerste rondes. Daarnaast is er speciaal trainingsmateriaal. Bekijk ten slotte ook de tips van collega's voor het enthousiasmeren van leerlingen voor de olympiade.