V.l.n.r. Loes Bazuin, Marieke van der Wegen, Michelle Sweering en Carina Both bij de Wiskunde Olympiade speciaal voor meisjes in Cambridge, Verenigd Koninkrijk.

Michelle Sweering (15) uit Krimpen aan den IJssel heeft voor Nederland een bronzen medaille gewonnen bij de eerste editie van de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO), die afgelopen week gehouden werd in Cambridge, Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse team, waar naast Michelle nog drie meisjes in zaten, scoorde in totaal 37 punten en behaalde daarmee de 13e plek in het landenklassement. Naast Michelle werden vandaag bij de sluitingsceremonie ook Marieke van der Wegen (17) en Loes Bazuin (17) in het zonnetje gezet bij de prijsuitreiking: zij kregen beiden een eervolle vermelding.

 

Het initiatief tot deze internationale wiskundewedstrijd speciaal voor meisjes is genomen door de United Kingdom Mathematics Trust, om meer meisjes de gelegenheid te geven te excelleren in wiskunde op een internationaal podium. De Nederlandse deelname aan de EGMO wordt gesteund door het Ministerie van OCW.

Aan het evenement in Cambridge namen in totaal negentien landen deel: voornamelijk Europese landen, maar ook Indonesië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten. Elk land had een team van maximaal vier meisjes afgevaardigd om de eer van het land te verdedigen. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de deelnemers in vierenhalf uur tijd vier pittige wiskundeopgaven voor hun kiezen. De beste helft van de deelnemers kreeg een medaille (brons, zilver of goud) en daarnaast werden eervolle vermeldingen uitgedeeld aan elke deelnemer die één opgave helemaal goed wist op te lossen. Het landenklassement werd aangevoerd door Polen met in totaal 122 punten.

Het Nederlandse team voor de EGMO is geselecteerd uit de best scorende meisjes bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade van het afgelopen jaar. Van de ca. 2000 meisjes die aan de eerste ronde hadden meegedaan, mochten de vier allerbesten de reis naar Cambridge maken. Daar hebben ze behalve aan de wedstrijd ook deelgenomen aan diverse sociale activiteiten waarbij ze de wiskundetalenten uit de andere landen konden ontmoeten, zoals een dansavond en een sporttoernooi.

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

• Michelle Sweering (15 jaar, Krimpen a/d IJssel, 4 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)

BRONS – 15 punten

• Marieke van der Wegen (17 jaar, Enschede, 6 vwo, Het Stedelijk Lyceum Enschede)

EERVOLLE VERMELDING – 10 punten

• Loes Bazuin (17 jaar, Hendrik Ido Ambacht, 5 vwo, Wartburg College Rotterdam)

EERVOLLE VERMELDING – 8 punten

• Carina Both (18 jaar, Amersfoort, 6 vwo, Corderius College Amersfoort)

4 punten

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Aloysius College Den Haag) en Sietske Tacoma (Freudenthal Instituut).