Nederlands team IMO2011

Het zeskoppige team dat de eer van Nederland op eigen grondgebied mocht verdedigen tijdens de 52e International Mathematical Olympiad (16-24 juli, Amsterdam) heeft de beste score sinds ruim 25 jaar behaald. Met twee zilveren medailles, drie bronzen medailles en een eervolle vermelding heeft het thuisteam de 28e plaats behaald op de onofficiële ranglijst van de 101 deelnemende landen. De top-3 van het klassement werd bepaald door China, de VS en Singapore. Tijdens de spetterende afsluiting in de RAI in Amsterdam ontvingen de deelnemers hun medailles.

De International Mathematical Olympiad (IMO) is de oudste wetenschapsolympiade ter wereld, bedoeld voor leerlingen van de middelbare school. Ieder jaar vaardigen zo’n 100 deelnemende landen ieder maximaal zes van hun slimste scholieren af om deel te nemen aan deze prestigieuze wedstrijd.

 

De wedstrijd bestaat uit zes problemen, verdeeld over twee dagen van elk viereneenhalf uur. Met ieder probleem kunnen ten hoogste zeven punten worden verdiend. De zes opgaven, die in een wekenlang proces worden geselecteerd, zijn afkomstig uit verschillende gebieden van de wiskunde (zoals combinatoriek en meetkunde) en zijn zo lastig dat zelfs beroepswiskundigen er nog een flinke kluif aan hebben.

De maximaal haalbare score van 42 punten werd door slechts één deelnemer behaald: de 18-jarige Lisa Sauermann uit Duitsland, die hiermee voor de vijfde keer op een rij een medaille wist te behalen tijdens de IMO.

 

Van de Nederlandse deelnemers wist de 18-jarige Madelon de Kemp uit Nijmegen de hoogste score te behalen: zij stelde met 23 punten een van de zilveren plakken veilig. Het tweede Nederlands zilver ging naar Daniël Kroes, die 22 punten wist te behalen. Drie bronzen medailles werden gewonnen door Merlijn Staps, Jetze Zoethout en Jeroen Huijben, terwijl Ragnar Groot Koerkamp een eervolle vermelding in de wacht sleepte.

 

  • Foto: van links naar rechts: Merlijn Staps (16 jaar, Leusden, brons), Daniël Kroes (17 jaar, Woerden, zilver), Ragnar Groot Koerkamp (16 jaar, Opijnen, eervolle vermelding), Jeroen Huijben (15 jaar, Goirle, brons), Jeroen Winkel (14 jaar, Nijmegen, winnaar aanmoedigingsprijs Nederlandse Wiskunde Olympiade, geen officieel teamlid), Madelon de Kemp (18 jaar, Nijmegen, zilver) en Jetze Zoethout (16 jaar, Goutum, brons). © Marijn van Rij
  • Website van de IMO2011
  • Volledige uitslag IMO2011
  • Opgaven
  • Nieuwsbericht: Bekendmaking Nederlands team