Het Nederlandse team heeft bij de International Mathematical Olympiad in Kazachstand vijf bronzen medailles in de wacht gesleept. Daarnaast werd een eervolle vermelding behaald. De 51-ste editie van de internationale wiskundewedstrijd werd gehouden in de Kazachse hoofdstad Astana.

 

In totaal namen 517 leerlingen uit 96 verschillende landen deel aan de IMO. Nederland eindigde met 94 punten op plaats 38 in het landenklassement. Het Nederlandse team wist op twee opgaven de maximale score te behalen; dit was voor slechts 10 van de 96 landen weggelegd.

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

  • Harm Campmans, 18 jaar, uit Borne: Brons– 17 punten
  • Guus Berkelmans, 16 jaar, uit Amstelveen: Brons – 16 punten
  • David Kok, 17 jaar, uit Delft: Brons – 16 punten
  • Merlijn Staps, 15 jaar, uit Leusden: Brons – 16 punten
  • Madelon de Kemp, 17 jaar, uit Nijmegen: Brons – 15 punten
  • Daniël Kroes, 16 jaar uit Woerden: Eervolle vermelding – 14 punten

Selectie

Het Nederlandse team is geselecteerd uit 4150 deelnemers aan de eerste ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade in januari 2009. De eerste ronde vond plaats op middelbare scholen door het hele land. De hoogst scorende leerlingen werden uitgenodigd voor de tweede ronde, die in september 2009 werd gehouden op de Technische Universiteit Eindhoven. De dertig best presterende deelnemers aan de tweede ronde werden uitgenodigd voor een trainingstraject. Uiteindelijk wordt uit deze groep de Nederlandse delegatie voor de IMO geselecteerd.