VALKENSWAARD – Dit weekend heeft Nederland zeven medailles behaald bij de Benelux Wiskunde Olympiade in Valkenswaard. Tobias Kristiansen (17) heeft met 19 punten beslag kunnen leggen op één van de drie gouden medailles; daarnaast ging Nederland met vier van de vijf zilveren medailles naar huis en had het team ook nog twee bronzen medailles en een eervolle vermelding. De wedstrijd is gewonnen door de Belg Pierre-Akin Dürrüoglu met 22 van de 28 punten. In totaal deden 30 wiskundetalenten uit België, Nederland en Luxemburg aan de wedstrijd mee.

De Benelux Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse derby tussen België, Nederland en Luxemburg. Elk land vaardigt tien scholieren af, die ieder vierenhalf uur de tijd krijgen om vier opgaven uit de algebra, combinatoriek, getaltheorie en meetkunde op te lossen. Voor elke opgave kunnen zeven punten worden verdiend, maar ook goede deelresultaten kunnen punten waard zijn.

De resultaten van de leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

  • GOUD (19 punten) – Tobias Kristiansen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Leiden
  • ZILVER (15 punten) – Tijmen de Lange, 6 vwo, Gymnasium Celeanum, Zwolle
  • ZILVER (14 punten) – Felix Hamoen, 6 vwo, Leidsche Rijn College, Utrecht
  • ZILVER (12 punten) – Fenne Meijer, 4 vwo, Bataafs Lyceum, Hengelo
  • ZILVER (12 punten) – Ryan Staal, 6 vwo, Erasmiaans Gymnasium, Rotterdam
  • BRONS (9 punten) – Josiah ‘t Hart, 4 vwo, Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen
  • BRONS (9 punten) – Casper Heimel, 5 vwo, Utrechts Stedelijk Gymnasium
  • EERVOL (8 punten) – Yorick Nap, 4 vwo, thuisonderwijs
  • 7 punten – Lucas van de Sande, 5 vwo, Driestar College, Gouda
  • 6 punten – Tobias Piet, 4 vwo, Cygnus Gymnasium, Amsterdam

Bij de Benelux Wiskunde Olympiade wint de beste helft van de leerlingen een medaille. Leerlingen die niet genoeg punten halen voor een medaille, maar wel minimaal één opgave foutloos oplossen, ontvangen een eervolle vermelding. Met een totaalscore van 111 punten blijft Nederland net 4 punten achter op België, dat met 115 punten het officieuze landenklassement aanvoert.

Het Nederlandse team bestaat uit de top 16 van de landelijke selectie, met daaruit weggelaten diegenen die twee weken geleden al aan de EGMO hebben meegedaan en ook zonder de twee IMO-medaillisten van afgelopen zomer. Hierdoor krijgen zoveel mogelijk deelnemers uit de trainingsgroep de kans om hun talent te testen op een internationale wedstrijd.

Goudenmedaillewinnaar Tobias deelt zijn ervaring met de wedstrijd: "Ik was snel klaar met de opgaven over algebra en getaltheorie. De meetkunde kostte me erg veel tijd, maar gelukkig heb ik die ook nog bijna opgelost.". Ook medaillist Fenne is erg blij met de wedstrijd: "Ik doe dit jaar voor het eerst mee aan het trainingsprogramma en dit is dan ook mijn eerste internationale wedstrijd. Erg cool om daar meteen een zilveren medaille te winnen!".

Het Nederlandse team werd begeleid door Nils Van de Berg (PhD-student Technische Universiteit Eindhoven), Wietze Koops (student Radboud Universiteit Nijmegen), Lars Pos (student Universiteit Leiden) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum).