TSKALTUBO, GEORGIË – Dagmar Tanck (17), Mirte Nauta (18) en Katya Nikitchenko (18) hebben deze week alle drie een bronzen medaille gewonnen bij de European Girls’ Mathematical Olympiad. Samen met teamgenote Wendy Huang (15) zijn zij daarmee op de 20ste plaats van de 37 Europese landenteams geëindigd.

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond plaats van 11 tot en met 17 april in Tskaltubo, Georgië. Naast Wendy, Mirte, Katya en Dagmar waren nog 208 deelneemsters uit 53 verschillende landen afgevaardigd voor een van de meest prestigieuze wiskundewedstrijden van Europa. Zij kregen op beide wedstrijddagen vier en een half uur de tijd om drie zeer lastige opgaven op te lossen. Opgave 3, de op een na lastigste opgave van de wedstrijd, was bedacht door de Nederlandse record-opgavenbedenker Merlijn Staps, met zijn dertiende opgave in evenveel edities van de EGMO goed voor een zesde van alle opgaven op deze wedstrijd. De deelneemsters konden voor elke opgave zeven punten halen, waarbij ook met goede deeloplossingen punten konden worden verdiend.

De Nederlandse deelneemsters hebben de volgende resultaten behaald:

  • 16 punten – Brons: Dagmar Tanck (17 jaar, Hoogezand, 6 vwo, Praedinius Gymnasium Groningen)
  • 15 punten – Brons: Katya Nikitchenko (18 jaar, Eindhoven, 6 vwo, Huygens Lyceum Eindhoven)
  • 15 punten – Brons: Mirte Nauta (18 jaar, Houten, 6 vwo, Cals College Nieuwegein)
  • 7 punten: Wendy Huang (15 jaar, Eindhoven, 5 vwo, Huygens Lyceum Eindhoven)

Op de ervaren Katya na, die vorig jaar al brons won en het jaar daarvoor een eervolle vermelding, hadden de Nederlandse afgevaardigden nog niet eerder meegedaan aan internationale wiskunde-wedstrijden. Hoewel het team na vijf maanden intensieve training goed voorbereid aan de wedstrijd begon, was dat allerminst een garantie voor succes. Medaillewinnares Dagmar: “Ik ben superblij met mijn bronzen medaille. Hoewel we van tevoren goed hadden geoefend, moet je uiteindelijk ook een beetje geluk hebben dat je net het juiste idee krijgt."

Naast wiskunde was er gelukkig ook nog genoeg tijd voor ontspanning, met onder andere excursies en een schattenjacht. Ook was er veel vrije tijd om de andere teams, waaronder ook 17 teams uit niet-Europese landen zoals Saudi-Arabië, Australië en China, te leren kennen. Medaillewinnares Mirte: “Het is superleuk om allemaal meiden te ontmoeten die hetzelfde leuk vinden als jij. Het was fantastisch om elkaars culturen te leren kennen, samen spelletjes te spelen en te dansen!"

In totaal ontvingen 52 van de 212 deelneemsters een bronzen medaille, 38 zilver en 25 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement eindigde Nederland op de 31e plaats van de 54 deelnemende teams, en binnen de 37 officiële Europese teams op de 20e plaats. 

Het Nederlandse team werd begeleid door Johan Konter (Universiteit Leiden, Optiply) en Gabriëlle Zwaneveld (PhD-student Universiteit van Amsterdam en zilveren medaillewinnares bij de EGMO in 2018).