V.l.n.r. Allie, Daan, Yanniek, Mads, Bas, Hylke, LanceOISTERWIJK – De zes wiskundetalenten die in juli Nederland mogen vertegenwoordigen op de 64e Internationale Wiskunde Olympiade zijn dit weekend geselecteerd. In vijf rondes, verspreid over anderhalf jaar, hebben de teamleden 4400 anderen achter zich gelaten. Deze zomer zullen zij het in Chiba, Japan, opnemen tegen meer dan zeshonderd andere scholieren uit ruim honderd andere landen.

Deze week vond op Landgoed De Rosep in Oisterwijk de laatste selectie- en trainingsweek van de plaats. De selectieperiode, die al in november begon na de nationale finale, werd hier door elf deelnemers afgesloten met een laatste onderlinge krachtmeting. Op drie dagen kregen zij steeds vier uur de tijd om vier lastige opgaven op te lossen. De volgende zes leerlingen wisten bij deze toetsen de meeste punten te behalen en zullen Nederland vertegenwoordigen in Japan:

  • Lance Bakker (16 jaar, Hoofddorp, 6 vwo, Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp)
  • Bas Capel (17 jaar, Deventer, 5 vwo, Gymnasium Apeldoorn)
  • Daan de Groot (17 jaar, Assen, 6 vwo, Dr. Nassau College Quintus Assen)
  • Hylke Hoogeveen (17 jaar, Odijk, 6 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • Mads Kok (16 jaar, De Meern, 6 vwo, Utrechts Stedelijk Gymnasium)
  • Yanniek Nitescu (17 jaar, Eindhoven, 5 vwo, Huygens Lyceum Eindhoven)

Als winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat mee naar Japan:

  • Allie Zong (17 jaar, Veldhoven, 5vwo, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven)

Deze prijs is bestemd voor jong aanstormend talent, en wordt beschikbaar gesteld door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld. De wedstrijd bestaat uit opgaven die zelfs voor professionele wiskundigen zeer uitdagend kunnen zijn. De zes teamleden hebben de afgelopen jaren dan ook veel training gehad om straks in Japan een goede prestatie neer te kunnen zetten. Alle teamleden hebben bovendien ook al ervaring opgedaan met internationale wiskundewedstrijden: Lance, Mads en Hylke deden eerder al mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade, terwijl Bas, Daan en Yanniek in mei een bronzen medaille behaalden bij de Benelux Wiskunde Olympiade. Allie heeft al vier keer meegedaan aan de European Girls’ Mathematical Olympiad en daar twee keer brons en een keer zilver gehaald.

Vanaf 27 juni heeft de delegatie een trainingskamp in Leiden, waarna het op 1 juli naar Japan vertrekt voor de tweede helft van de teamtrainingsweek. Op 6 juli begint de internationale olympiade, met de officiële openingsceremonie op 7 juli en de wedstrijd op 8 en 9 juli. De leerlingen krijgen op beide dagen vierenhalf uur de tijd om drie opgaven van zeer hoog niveau op te lossen.

Het Nederlandse team wordt begeleid door Nils Van de Berg (Universiteit Utrecht), Johan Konter (Universiteit Leiden en Optiply) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum).