Op vrijdagmiddag 11 november zijn de 15 winnaars van de 61e editie van de Nederlandse Wiskunde Olympiade gehuldigd. Tijdens de feestelijke bijeenkomst aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontvingen ook de medaillisten van de afgelopen IMO en EGMO een prijs.

De prijswinnaars werden namens de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU/e hartelijk welkom geheten door Tom Verhoeff. Daarna gaf Alexander Rinnooy Kan, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en lid van het Comité van Aanbeveling, een lezing getiteld “Wiskunde en werkelijkheid”.

Vervolgens stond een korte terugblik op de International Mathematical Olympiad (IMO) van afgelopen zomer op het programma. Na twee online edities kon de wedstrijd dit jaar weer op locatie plaatsvinden. Het team kwam terug uit Noorwegen met drie medailles. Kees den Tex en Jelle Bloemendaal behaalden brons; Casper Madlener zette een uitzonderlijke prestatie neer door op de 19e plaats te eindigen en een gouden medaille te halen. De drie medaillewinnaars ontvingen namens Platform Wiskunde Nederland een prijs uit handen van Benne de Weger.

Eerder dit jaar zette Allie Zong al een goede prestatie neer bij European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO). Na haar bronzen medaille in 2021 behaalde Allie dit jaar een zilveren medaille. Voor deze prestatie ontving ze van Robbert Pullen de Optiver Outstanding Maths Award.

Daarna volgde een hommage aan drie grondleggers van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Jan van de Craats, Thijs Notenboom en Jan Donkers hebben zich jarenlang intensief voor de olympiade, onder andere als teamleider en door het trainingsprogramma op te zetten. Nu zij afscheid nemen van de olympiade, was een dankwoord op zijn plaats.

Namens de sponsors sprak Harold de Boer, directeur van Transtrend, het publiek toe. In zijn lezing “Leuke mensen” benadrukte hij hoe belangrijk het is een vak te kiezen dat je leuk vindt.

De rest van de middag stond in het teken van de 61e editie van de Wiskunde Olympiade. De scholen die het beste hebben gepresteerd bij de eerste ronde ontvingen de scholenprijzen. Daarna kregen de beste meisjes uit elk van de drie categorieën bij de finale een prijs namens European Women in Mathematics - the Netherlands (EWM-NL). De 15 prijswinnaars werden toegesproken door Henry van Bergen en Tom Goris van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW). Naast een geldprijs, beschikbaar gesteld door de NVvW, ontvingen de prijswinnaars een cadeau van Transtrend. De drie absolute winnaars krijgen daarnaast een jaarabonnement op Wetenschap in Beeld.

Na een vooruitblik op het trainingsprogramma sloten we de bijeenkomst af met een borrel in de University Club. Voor de 30 genodigden voor het trainingsprogramma, onder wie de prijswinnaars, begon direct daarna het eerste trainingsweekend.