v.l.n.r. Casper, Jelle, Lars, Wouter, Kees, Lance en MadsOISTERWIJK – De zes wiskundetalenten die in juli Nederland mogen vertegenwoordigen op de 63e Internationale Wiskunde Olympiade zijn dit weekend geselecteerd. In vijf rondes, verspreid over anderhalf jaar, hebben de teamleden 3400 anderen achter zich gelaten. Deze zomer zullen zij het in Oslo, Noorwegen, opnemen tegen meer dan zeshonderd andere scholieren uit ruim honderd andere landen.

Deze week vond op Landgoed De Rosep in Oisterwijk de laatste selectie- en trainingsweek van de plaats. Twaalf winnaars van de finale in september sloten hier hun trainingsperiode, die al in november begon, af met een laatste selectieronde. Op drie dagen kregen zij steeds vier uur de tijd om vier lastige opgaven op te lossen. De volgende zes leerlingen wisten bij deze toetsen de meeste punten te behalen:

  • Lance Bakker (15 jaar, Hoofddorp, 5 vwo, Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp)
  • Jelle Bloemendaal (18 jaar, Hooglanderveen, 6 vwo, Corlaer College Nijkerk)
  • Mads Kok (15 jaar, De Meern, 5 vwo, Utrechts Stedelijk Gymnasium)
  • Casper Madlener (17 jaar, Hoofddorp, 6 vwo, Leo Kannercollege Leiden)
  • Lars Pos (18 jaar, Groningen, 6 vwo, Stadslyceum Groningen)
  • Kees den Tex (17 jaar, Naarden, 6 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum)

Als winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat mee:

  • Wouter Zandsteeg (16 jaar, Hengelo OV, 5 vwo, Bataafs Lyceum Hengelo)

Deze prijs is bestemd voor jong aanstormend talent en wordt beschikbaar gesteld door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld. De wedstrijd bestaat uit opgaven die zelfs voor professionele wiskundigen zeer uitdagend kunnen zijn. De zes teamleden hebben de afgelopen jaren dan ook veel training gehad om straks in Oslo een goede prestatie neer te kunnen zetten. Alle teamleden hebben ook al ervaring opgedaan met internationale wiskundewedstrijden: Jelle, Casper en Kees deden vorig jaar mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade, terwijl Lance, Mads en Lars in mei een goede prestatie neerzetten bij de Benelux Wiskunde Olympiade.

Op 1 juli vertrekt het team naar Oslo voor een laatste trainingskamp om perfect voorbereid aan de wedstrijd te beginnen. Na een officiële openingsceremonie vindt op 11 en 12 juli de wedstrijd plaats. De leerlingen krijgen op beide dagen vierenhalf uur de tijd om drie opgaven van zeer hoog niveau op te lossen.

Het Nederlandse team wordt begeleid door Ward van der Schoot (Applied Cryptography and Quantum Applications, TNO), Johan Konter (Universiteit Leiden) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum).