Op vrijdag 28 januari vond de tiende editie van de Wiskunde Olympiade voor Bedrijven plaats, online gehost door ABN Amro Bank. Hier namen 54 deelnemers verdeeld over 18 teams van 9 bevriende bedrijven en instellingen het tegen elkaar op. De middag begon met een hartelijk welkomstwoord door Tanja Cuppen, CRO van ABN Amro Bank.

Bij de wedstrijd kregen de deelnemers een uur de tijd om zich te buigen over de acht A-opgaven en de vier B-opgaven van de landelijke eerste ronde van de Wiskunde Olympiade. Daarnaast is iedereen nog aan de slag gegaan met een opgave van het niveau van de finale van de Wiskunde Olympiade, zie opgave en uitwerking. In totaal waren er 46 punten te behalen: 36 in deel 1 en 10 in deel 2.

Na de online presentatie van Malou van den Berg en Lars Haringa van ABN Amro Bank over Detecting Financial Crime (DFC) was het tijd voor de uitslag. Allard Veldman van CrossmarX en zowel Erik van Holland als Ilya Artsyman van ORTEC zetten een ongelofelijke prestatie neer door alle vragen foutloos te beantwoorden; voor Allard en Erik was dat bij de vorige editie in 2020 overigens ook al het geval. Na het spelen van een shoot-out kwam daarbij net als bij de afgelopen twee edities Allard als winnaar uit de bus, op een haar na gevolgd door Erik met een eervolle tweede plaats. Daarmee werd Ilya dus derde van het individuele klassement, zoals gezegd met een bewonderingswaardige full score.

In het teamklassement ging de 1e prijs - niet geheel verrassend - naar het team van ORTEC bestaande uit Erik van Holland, Ilya Artsyman en Stijn Duijzer. Samen behaalden zij 134 van de 138 te behalen punten. Het team van Optiver bestaande uit George Cull, Chong Hou Lao en Zhi Qiao werd tweede met 105 punten, terwijl het team van ORTEC bestaande uit Mats de Nijs, Gerben Beekenkamp en Luuk de Jong derde werd met 101 punten.

De volgende editie van de Wiskunde Olympiade voor Bedrijven is op vrijdagmiddag 20 januari 2023. We gaan ervan uit dat het dan wel kan plaatsvinden in het hoofdkantoor van ABN Amro Bank aan de Gustav Mahlerlaan te Amsterdam.