Op vrijdagmiddag 12 november vond op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de feestelijke prijsuitreiking plaats van de 60e editie van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Het uitreiken van de prijzen aan de 15 prijswinnaars stond hierbij centraal; voorafgaand daaraan werden ook nog de medaillisten van de afgelopen IMO en EGMO gehuldigd. 

Na een hartelijk welkom door Johan Lukkien, decaan van de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU/e, was het woord aan Aldo Van Audenaerde, Hoofd Handel van Optiver, die in zijn lezing het publiek meenam op zijn pad van Wiskunde Olympiade tot Hoofd Handel. 

Vervolgens stond een korte terugblik op de International Mathematical Olympiad (IMO) van afgelopen zomer op het programma. Normaliter reist het team hiervoor naar het buitenland, maar IMO2021 vond afgelopen zomer niet in Rusland plaats, maar als wedstrijd-op-afstand waarbij het Nederlandse team in Egmond aan Zee verbleef. Deelnemers Hylke Hoogeveen en Jelle Bloemendaal, ook dit jaar weer in de race voor een plek in het IMO-team, behaalden daar een bronzen medaille; een prestatie waarvoor Jan Karel Lenstra, voorzitter van de Onderwijscommissie van Platform Wiskunde Nederland (PWN), hun namens PWN een speciale premie overhandigde. 

Vergelijkbaar met deze PWN-premie voor de IMO-medaillisten reikt Optiver met ingang van heden jaarlijks de Optiver Outstanding Maths Award uit aan de medaillisten bij de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO). Allie Zong, die eerder dit jaar bij EGMO2021 een bronzen medaille behaalde, ontving deze middag als eerste in de geschiedenis deze nieuwe prijs uit handen van Aldo Van Audenaerde. 

Harold de Boer, directeur van Transtrend, hield in zijn lezing getiteld "Cijfers zijn voor dummies" het publiek scherp: cijfers spreken soms boekdelen, maar de kunst is vooral om cijfers goed te interpreteren en niet te misbruiken. Ook dat is de verantwoordelijkheid van wiskundigen.  

In de tweede helft van de middag stond de 60e editie van de Wiskunde Olympiade centraal. Na een terugblik op de statistieken en de uitreiking van de scholenprijzen, huldigde Ellen Cardinaels van de TU/e namens European Women in Mathematics - the Netherlands (EWM-NL) het beste meisje uit elk van de drie categorieën. Het was vervolgens aan Heleen van der Ree en Tanja Groenendaal van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW) om de 15 prijswinnaars toe te spreken en van een mooie geldprijs te voorzien, beschikbaar gesteld door de NVvW. Daarnaast stelde Transtrend ook dit jaar weer bijzondere cadeaus beschikbaar: digitale zandlopers voor de prijswinnaars uit klas 4, magneetglobes voor de vijfdeklassers, en het Princeton Companion to Mathematics voor de zesdeklas-prijswinnnaars. Een jaarabonnement op Wetenschap in Beeld maakte het prijzenfestijn voor de drie absolute winnaars compleet. 

Ter afsluiting was er een borrel in De Zwarte Doos. Na alle festiviteiten vertrokken de prijswinnaars en overige genodigden voor het trainingsprogramma, 26 enthousiaste leerlingen in totaal, samen met de begeleiders naar Valkenswaard voor hun eerste trainingsweekend.