v.l.n.r. achterste rij Kevin, Hylke, Kees; voorste rij Lars, Casper, Jelle, ThianOISTERWIJK – Het team van zes personen dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade is dit weekend geselecteerd. De 62e Internationale Wiskunde Olympiade zal in juli niet in St. Petersburg, Rusland plaatsvinden, maar voor het Nederlandse team als wedstrijd-op-afstand in Egmond aan Zee. Om zich te plaatsen moesten de teamleden in een zware selectie zo’n 8.000 anderen achter zich laten. De teamleden nemen het in juli op tegen wiskundetalenten uit meer dan honderd andere landen.

Afgelopen week vond de laatste trainings- en selectieweek plaats voor deze internationale wedstrijd. Elf winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die als beste overbleven uit ruim 8.000 middelbare scholieren, streden hier om een plek in het zeskoppige Nederlandse team. De definitieve selectie werd bepaald door drie selectietoetsen van vier uur elk. De volgende leerlingen kwamen als beste uit de bus:

  • Jelle Bloemendaal (17 jaar, Hooglanderveen, 5 vwo, Corlaercollege Nijkerk) 
  • Kevin van Dijk (17 jaar, Oeffelt, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen) 
  • Hylke Hoogeveen (15 jaar, Odijk, 4 vwo, Openbaar Lyceum Zeist) 
  • Casper Madlener (16 jaar, Hoofddorp, 5 vwo, Leo Kanner College Leiden) 
  • Kees den Tex (16 jaar, Naarden, 5 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) 
  • Thian Tromp (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Chr. Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden) 

Als winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat mee:

  • Lars Pos (17 jaar, Groningen, 5 vwo, Stadslyceum (H.N. Werkmancollege) Groningen) 

Deze prijs is bestemd voor jong aanstormend talent en wordt beschikbaar gesteld door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld en bestaat uit opgaven die ook professionele wiskundigen nog behoorlijk lastig vinden. De zes teamleden zijn allemaal al meerdere jaren aan het trainen om bij deze wedstrijden hoge ogen te kunnen gooien. Geen van de teamleden deed eerder officieel mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade, maar Jelle, Kevin en Casper hebben wel als winnaar van de aanmoedigingsprijs de IMO meegemaakt. Verder behaalde iedereen eerder eremetaal bij de Benelux Wiskunde Olympiade: Kees en Kevin goud; Casper, Jelle en Thian zilver, en Hylke en Lars brons.

Op 10 juli vertrekt het team naar het trainingskamp in Egmond aan Zee om in topvorm aan de wedstrijd te beginnen. Op 19 en 20 juli vindt vervolgens de wedstrijd plaats. Op de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen steeds viereneenhalf uur de tijd om drie wiskundeopgaven van hoog niveau op te lossen.

Het Nederlandse team wordt begeleid door Ward van der Schoot (University of Cambridge), Johan Konter (Stockholm University) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum).