Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Nieuwsarchief

ZEIST – Dit weekend heeft Kevin van Dijk (17) uit Oeffelt de eerste prijs behaald bij de Benelux Wiskunde Olympiade. Hij deelde deze prijs met de Belgische Marie Determe. Zij gingen de strijd aan met 27 andere wiskundetalenten uit Nederland, België en Luxemburg. Iedere deelnemer maakte de viereneenhalf uur durende wedstrijd vanuit zijn of haar eigen land. Na de wedstrijd ontmoetten de deelnemers elkaar in online sociale activiteiten, zoals een pubquiz en een online escape room. Kevin was niet de enige Nederlander die in de prijzen viel. Er waren ook gouden medailles voor Han Datema (17) uit Bennekom en Kees den Tex (16) uit Naarden. Daarnaast sleepte het Nederlandse team twee zilveren en drie bronzen medailles in de wacht.

De Benelux Wiskunde Olympiade wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. Teams bestaan uit tien leerlingen (voor Luxemburg deden dit jaar negen leerlingen mee) en de wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur individueel hun tanden in zetten. Voor elke opgave zijn zeven punten te verdienen. Dit jaar zou de wedstrijd in België plaatsvinden, maar noodgedwongen bleven alle deelnemers in eigen land.  

De resultaten van de leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

  • GOUD (25 punten) – Kevin van Dijk (6 vwo,  Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
  • GOUD (24 punten) – Han Datema (6 vwo,  Het Streek Lyceum Ede)
  • GOUD (24 punten) – Kees den Tex (5 vwo,  Gemeentelijk Gymnasium Hilversum)
  • ZILVER (23 punten) – Thian Tromp (6 vwo,  Chr. Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden)
  • ZILVER (20 punten) – Jelle Bloemendaal (5 vwo,  Corlaercollege Nijkerk)
  • BRONS (19 punten) – Merijn van Delft (6 vwo,  Pius X College Almelo)
  • BRONS (16 punten) – Lars Pos (5 vwo,  Stadslyceum (H.N. Werkmancollege) Groningen)
  • BRONS (15 punten) – Eskil Dam (6 vwo,  Zuyderzee Lyceum Emmeloord)
  • EV (13 punten) – Hylke Hoogeveen (4 vwo,  Openbaar Lyceum Zeist)
  • 7 pt – Rikkie Gieler (5 vwo,  Spinoza Lyceum Amsterdam)

Bij de Benelux Wiskunde Olympiade wint ongeveer de beste helft van de leerlingen een medaille. De helft van de medaillewinnaars wint brons, één derde zilver en de allerbesten winnen goud. Leerlingen die geen medaille winnen, maar wel minimaal één opgave volledig oplossen, ontvangen een eervolle vermelding (EV). Met de totaalscore van 186 punten wist Nederland niet alleen in aantal medailles, maar ook in puntentotaal Belgie (154 punten) en Luxemburg (42 punten) ruim te verslaan.

Winnaar Kevin blikt terug: "De meetkundeopgave had ik binnen een half uur en ook de getaltheorie- en algebra-opgave gingen boven verwachting goed. In tegenstelling tot vorig jaar was nu de combinatoriek-opgave het struikelblok, waar ik in mijn uitwerking van 15 pagina's pas op bladzijde 12 het eerste zinnige resultaat had." Niet dat een van de andere deelnemers deze opgave wel had opgelost. Hoe verklaart hij zijn succes?

"Vorig jaar had ik met 11 punten net een bronzen medaille. Inmiddels heb ik alweer een jaar langer training erop zitten. Daarnaast heb ik ter voorbereiding zes eerdere edities van de BxMO gemaakt." Overigens won Kevin niet alleen de officiële wedstrijd; ook bij de (online) escape-room, die 's middags onderdeel uitmaakte van het sociale programma, kwam zijn gemengd Vlaams-Nederlandse team als winnaar uit de bus. 

Het Nederlandse team werd begeleid door Jeroen Huijben (promovendus Universiteit van Amsterdam), Nils Van de Berg (student University of Cambridge) en Wietze Koops (student Rijksuniversiteit Groningen).

logo

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

English information English Information

word Vriend

Agenda

prijsuitreiking
12 november 2021

1e ronde
17-27 januari 2022

2e ronde
11 maart 2022

finale
16 september 2022

Uitgebreidere agenda

Partners

TU/e

 

 

 
UL

 

ORTEC

Rabobank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optiver