Egmond aan Zee, NEDERLAND – Bij de Internationale Wiskunde Olympiade 2020 hebben Jippe Hoogeveen (18) uit Odijk en Jovan Gerbscheid (17) uit Amsterdam beiden een gouden medaille gewonnen. Ook de andere vier teamleden gingen met eremetaal naar huis: voor Jesse Fitié (18) was er een zilveren medaille, terwijl Rafaël Houkes (18), Tjeerd Morsch (18) en Hanne Snijders (18) allen een bronzen medaille bemachtigden. Deze meest prestigieuze wiskundewedstrijd voor scholieren had in juli in Sint-Petersburg, Rusland, worden georganiseerd, maar werd in plaats hiervan afgelopen week als wedstrijd-op-afstand in alle deelnemende landen gehouden. 

De Internationale Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor teams van zes scholieren uit ongeveer honderd landen. Normaal gesproken vindt dit zevendaagse evenement in juli plaats in het organiserende land – dit jaar had dat in Sint-Petersburg, Rusland, zullen zijn –, maar vanwege het coronavirus was de wedstrijd in eerste instantie uitgesteld naar september. Later is besloten het evenement als wedstrijd-op-afstand plaats te laten vinden, met videosurveillance vanuit Rusland en onafhankelijke waarnemers in alle deelnemende landen. Leerlingen werkten, op een centrale plek in hun eigen land, op twee achtereenvolgende wedstrijddagen individueel aan in totaal zes opgaven van hoog wiskundig niveau. Op elke wedstrijddag kregen ze hiervoor vier en een half uur de tijd en voor elke opgave konden ze zeven punten verdienen. 

Jippe Hoogeveen, die gisteren zijn achttiende verjaardag vierde, verdiende in totaal 31 punten: “Uiteindelijk heb ik vier van de zes opgaven volledig opgelost en daarnaast nog wat resultaten ontdekt bij de andere twee opgaven. Ik ben erg blij dat ik daarmee nu een gouden medaille heb weten te behalen!” Jippe maakt de wedstrijd met vier van zijn teamgenoten in hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Jovan Gerbscheid studeert inmiddels in Cambridge en maakte de wedstrijd in Birmingham. Hij wist de moeilijkste opgave, opgave 6, volledig op te lossen. Dit lukte in totaal slechts vier van de 616 deelnemers. 

De resultaten van de individuele leerlingen zijn als volgt:

  • 31 punten – GOUD: Jippe Hoogeveen (18 jaar, Odijk, Openbaar Lyceum Zeist; studeert nu Wiskunde en Informatica aan de Universiteit Utrecht)
  • 31 punten – GOUD: Jovan Gerbscheid (17 jaar, Amsterdam, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam; studeert nu Wiskunde aan het Trinity College Cambridge)
  • 24 punten – ZILVER: Jesse Fitié (18 jaar, Rijswijk, Maerlant-Lyceum Den Haag; studeert nu Wiskunde en Computer Science aan de Technische Universiteit Eindhoven)
  • 18 punten – BRONS: Rafaël Houkes (18 jaar, Leiden, Stedelijk Gymnasium Leiden; studeert nu Wiskunde en Natuurkunde aan de Universiteit Leiden)
  • 16 punten – BRONS: Tjeerd Morsch (18 jaar, Amersfoort, Corderius College Amersfoort; studeert nu Wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen)
  • 15 punten – BRONS: Hanne Snijders (18 jaar, Rotterdam, Marnix Gymnasium Rotterdam; studeert nu Wiskunde en Natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft)

Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan ongeveer de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 616 deelnemers kregen de beste 49 een gouden medaille, de 112 besten daarna een zilveren en de volgende 155 deelnemers een bronzen medaille. In het landenklassement eindigde Nederland op de 29e plaats van de 105 deelnemende landen. China voerde het landenklassement aan, met een voorsprong van 30 punten op Rusland, dat tweede werd. 

Jippe, Jesse, Jovan en Hanne vielen al eerder in de prijzen bij grote internationale wiskundewedstrijden voor scholieren. Jesse behaalde vorig jaar brons bij de Internationale Wiskunde Olympiade in het Verenigd Koninkrijk; Jippe en Jovan behaalden zelfs al twee keer brons: vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk en het jaar daarvoor in Roemenië. Hanne behaalde al twee keer brons bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes.

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum) en Jeroen Huijben (Universiteit van Amsterdam).