OISTERWIJK – Het team van zes personen dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij twee internationale wiskundewedstrijden, is dit weekend geselecteerd. De 61e Internationale Wiskunde Olympiade zal in september niet in St. Petersburg, Rusland plaatsvinden, maar als wedstrijd-op-afstand; daarnaast zal Nederland in juli deelnemen aan de speciaal in het leven geroepen Cyberspace Mathematical Competition. Om zich te plaatsen moesten de teamleden in een zware selectie zo’n 8.000 anderen achter zich laten. De teamleden nemen het in juli en september op tegen wiskundetalenten uit meer dan honderd andere landen.

Afgelopen week vond de laatste trainings- en selectieweek plaats voor deze internationale wedstrijden. Twaalf winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die als beste overbleven uit ruim 8.000 middelbare scholieren, streden hier om een plek in het zeskoppige Nederlandse team. De definitieve selectie werd bepaald door drie selectietoetsen van vier uur elk. De volgende leerlingen kwamen als beste uit de bus:

  • Jesse Fitié (18 jaar, Rijswijk, 6 vwo, Maerlant-Lyceum Den Haag)
  • Jovan Gerbscheid (17 jaar, Amsterdam, 6 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
  • Jippe Hoogeveen (17 jaar, Odijk, 6 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • Rafaël Houkes (18 jaar, Leiden, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Leiden)
  • Tjeerd Morsch (18 jaar, Amersfoort, 6 vwo, Corderius College Amersfoort)
  • Hanne Snijders (17 jaar, Rotterdam, 6 vwo, Marnix Gymnasium Rotterdam)

Als winnaars van de aanmoedigingsprijs gaan mee:

  • Jelle Bloemendaal (16 jaar, Hooglanderveen, 4 vwo, Corlaer College Nijkerk)
  • Kevin van Dijk (16 jaar, Oeffelt, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
  • Casper Madlener (15 jaar, Hoofddorp, 4 vwo, Leo Kannercollege VSO Leiden)

Deze prijs is bestemd voor jong aanstormend talent en wordt beschikbaar gesteld door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld en bestaat uit opgaven die ook professionele wiskundigen nog behoorlijk lastig vinden. De zes teamleden zijn allemaal al meerdere jaren aan het trainen om bij deze wedstrijden hoge ogen te kunnen gooien. Jesse, Jovan en Jippe behaalden vorig jaar bij de Internationale Wiskunde Olympiade al een bronzen medaille, terwijl Tjeerd toen de aanmoedigingsprijs gewonnen had. Rafaël behaalde eerder goud bij de Benelux Wiskunde Olympiade, en Hanne brons bij de Europese Meisjes Wiskunde Olympiade.

Op 4 juli vertrekt het team naar het trainingskamp in Egmond aan Zee om in topvorm aan de wedstrijd te beginnen. Op 13 en 14 juli vindt vervolgens de eerste editie van de Cyberspace Mathematical Competition plaats. Op de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen steeds vijf uur de tijd om vier wiskundeopgaven van hoog niveau op te lossen. Ruim twee maanden later vindt op 21 en 22 september de 61e editie van de Internationale Wiskunde Olympiade plaats.