De achttienjarige Rafaël Houkes heeft dit weekend een gouden medaille behaald bij de Benelux Wiskunde Olympiade. Waar normaalgesproken dertig wiskundetalenten uit Nederland, België en Luxemburg een weekend bij elkaar komen, vond het jaarlijkse evenement dit weekend online plaats. Naast de viereneenhalf uur durende wedstrijd was er voor de deelnemers een schaaktoernooi en een spelletjesavond. De gouden medaille van Rafaël was niet het enige eremetaal voor het Nederlandse team: er werden ook drie zilveren en maar liefst vijf van de zes bronzen medailles in de wacht gesleept. 

De Benelux Wiskunde Olympiade wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. Teams bestaan uit tien leerlingen en de wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur individueel hun tanden in zetten. Voor elke opgave zijn zeven punten te verdienen. Dit jaar zou de wedstrijd in België plaatsvinden, maar noodgedwongen bleven alle deelnemers in eigen land. 

De resultaten van de leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

GOUD (26 punten) – Rafaël Houkes, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Leiden, loc. Socrates

ZILVER (23 punten) – Casper Madlener, 4 vwo, Leo Kanner College Leiden

ZILVER (21 punten) – Jelle Bloemendaal, 4 vwo, Corlaercollege Nijkerk

ZILVER (20 punten) – Tjeerd Morsch, 6 vwo, Corderius College Amersfoort

BRONS (15 punten) – Hylke Hoogeveen, 3 vwo, Openbaar Lyceum Zeist

BRONS (13 punten) – Merijn van Delft, 5 vwo, Pius X College Almelo

BRONS (12 punten) – Charlie Tang, 6 vwo, Frits Philips lyceum-mavo Eindhoven

BRONS (11 punten) – Kevin van Dijk, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen

BRONS (11 punten) – Thian Tromp, 5 vwo, Chr. Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden

8 punten – Kees den Tex, 4 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum

De totaalscore van het Nederlandse team was hiermee 160 punten. Dat was ruim meer dan België (121 punten) en Luxemburg (54 punten). De allerbeste score in de wedstrijd was echter niet voor Rafaël, maar voor de Belg Jonas De Schouwer: hij behaalde 27 van de 28 punten. 

Het Nederlandse team is via vier voorrondes geselecteerd uit ongeveer 9.000 deelnemers. Veel van de deelnemers, waaronder Rafaël, hadden al ervaring van eerdere internationale wedstrijden, zoals de Benelux Wiskunde Olympiade van 2019. Rafaël: “Het was vrij apart om de wedstrijd dit jaar thuis te maken. Aan mijn bureau miste ik wel een beetje het wedstrijdgevoel, maar misschien ging het juist door het ontbreken van die spanning wel zo goed.” 

Het Nederlandse team werd begeleid door Jeroen Huijben (Universiteit van Amsterdam), Ward van der Schoot (University of Cambridge) en Wietze Koops (Rijksuniversiteit Groningen).