BATH, VERENIGD KONINKRIJK – Het Nederlandse team heeft deze week vijf medailles gewonnen op de Internationale Wiskunde Olympiade in Bath in het Verenigd Koninkrijk. Matthijs van der Poel (18) uit IJsselstein behaalde voor het derde jaar op rij een zilveren medaille. Jesse Fitié, Richard Wols, Jovan Gerbscheid en Jippe Hoogeveen sleepten alle vier een bronzen medaille in de wacht. Het zesde lid van het Nederlandse team, Szabi Buzogány, verdiende een eervolle vermelding, omdat hij één van de zes opgaven van de wedstrijd foutloos oploste.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 14 tot 21 juli plaats in Bath in het Verenigd Koninkrijk. De leerlingen kregen hier zes opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, verdeeld over twee wedstrijddagen. Op elke wedstrijddag kregen ze hiervoor vier en een half uur de tijd en voor elke opgave konden ze zeven punten verdienen. De resultaten van de individuele leerlingen zijn als volgt:

  • 28 punten – ZILVER: Matthijs van der Poel (18 jaar, IJsselstein, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)
  • 21 punten – BRONS: Jesse Fitié (17 jaar, Rijswijk, 5 vwo, Maerlant-Lyceum Den Haag)
  • 21 punten – BRONS: Richard Wols (16 jaar, Ruinen, 6 vwo, CSG Dingstede Meppel)
  • 19 punten – BRONS: Jovan Gerbscheid (16 jaar, Amsterdam, 5 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
  • 18 punten – BRONS: Jippe Hoogeveen (16 jaar, Odijk, 5 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • 10 punten – Eervolle vermelding: Szabi Buzogány (19 jaar, Hooglanderveen, 6 vwo, Corderius College Amersfoort)

Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan maximaal de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 621 deelnemers kregen de beste 52 een gouden medaille, de 94 besten daarna een zilveren en de volgende 156 deelnemers een bronzen medaille. In het landenklassement eindigde Nederland samen met Hong Kong op de 37e plaats van de 112 landen. Het landenklassement werd aangevoerd door de teams van de Verenigde Staten en China, die precies evenveel punten behaalden.

Matthijs, Jovan en Jippe vielen al eerder in de prijzen bij deze grootste internationale wiskundewedstrijd voor scholieren. Matthijs behaalde al twee keer zilver: vorig jaar in Roemenië en het jaar daarvoor in Brazilië. In Roemenië behaalden Jovan en Jippe vorig jaar brons. Ook Szabi maakte toen al deel uit van het team en verdiende toen, net als dit jaar, een eervolle vermelding.

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum) en Jeroen Huijben (Universiteit van Amsterdam).