OISTERWIJK – Het team dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de 60e Internationale Wiskunde Olympiade in Bath, Verenigd Koninkrijk is dit weekend geselecteerd. Om zich te plaatsen moesten de zes veelbelovende middelbare scholieren in een zware selectie zo’n 9.000 anderen achter zich laten. De teamleden nemen het in juli op tegen wiskundetalenten uit meer dan honderd andere landen.

Afgelopen week vond op Landgoed De Rosep in Oisterwijk de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Elf winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die als beste overbleven uit 9.000 scholieren, streden hier om een plek in het zeskoppige Nederlandse team. De definitieve selectie werd bepaald door drie selectietoetsen van vier uur elk aan het eind van het trainingskamp, dat mede mogelijk werd gemaakt door de Rabobank en Landgoed De Rosep. De volgende leerlingen kwamen als beste uit de bus:

  • Szabi Buzogany (19 jaar, Hooglanderveen, 6 vwo, Corderius College Amersfoort)
  • Jesse Fitié (17 jaar, Rijswijk, 5 vwo, Maerlant-Lyceum Den Haag)
  • Jovan Gerbscheid (16 jaar, Amsterdam, 5 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
  • Jippe Hoogeveen (16 jaar, Odijk, 5 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • Matthijs van der Poel (18 jaar, IJsselstein, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)
  • Richard Wols (16 jaar, Ruinen, 6 vwo, CSG Dingstede Meppel)

Als winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat mee:

  • Tjeerd Morsch (17 jaar, Amersfoort, 5 vwo, Corderius College Amersfoort)

Deze prijs is bestemd voor een jong aanstormend talent en wordt beschikbaar gesteld door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld en bestaat uit opgaven die ook professionele wiskundigen nog behoorlijk lastig vinden. De zes teamleden zijn allemaal al meerdere jaren aan het trainen om bij deze wedstrijd hoge ogen te kunnen gooien. Vier teamleden zaten vorig jaar ook al in het team: Szabi behaalde toen een eervolle vermelding, Jovan en Jippe een bronzen plak en Matthijs zelfs een zilveren medaille. Richard was toen mee als winnaar van de aanmoedigingsprijs.

Op 6 juli vertrekt het team vanaf Schiphol. De eerste bestemming is Bristol, waar de leerlingen een trainingskamp volgen om in topvorm aan de wedstrijd te beginnen. Van 14 tot 22 juli vindt vervolgens de 60e editie van de Internationale Wiskunde Olympiade plaats. Op de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen steeds vier en een half uur de tijd om drie wiskundeopgaven van hoog niveau op te lossen. Na de twee wedstrijddagen bestaat het programma uit excursies in en om Bath en een feestelijke medailleceremonie.

Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum) en Jeroen Huijben (Universiteit van Amsterdam).