Zilver en tweemaal brons voor toptalenten

Op de vijfde European Girls’ Mathematical Olympiad heeft Mieke Wessel (17) uit Amstelveen een zilveren medaille behaald. Christel van Diepen (15) uit Malden en Esther Steenkamer (16) uit Roggel sleepten beiden een bronzen medaille in de wacht. Nooit eerder won het Nederlandse team zoveel medailles bij deze wiskundewedstrijd speciaal voor meisjes.

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond van 10 tot 16 april plaats in Busteni, Roemenië. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. Het initiatief, opgezet door het Verenigd Koninkrijk, is zeer succesvol en beleefde dit jaar alweer zijn vijfde editie. De leerlingen kregen op elk van de twee wedstrijddagen drie zeer pittige wiskundeopgaven om op te lossen. Hiervoor kregen ze beide dagen vier en een half uur de tijd.

Voor iedere opgave waren zeven punten te verdienen. De Nederlandse deelneemsters hebben de volgende resultaten behaald:

  • 21 punten – ZILVER: Mieke Wessel (17 jaar, Amstelveen, 6 vwo, Cygnus Gymnasium Amsterdam)
  • 15 punten – BRONS: Christel van Diepen (15 jaar, Malden, 4 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
  • 11 punten – BRONS: Esther Steenkamer (16 jaar, Roggel, 5 vwo, Scholengemeenschap Sint Ursula Horn)
  • 4 punten: Aimée Jacobs (16 jaar, Nieuw-Vennep, 5 vwo, Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp)

In totaal ontvingen 28 van de 119 officiële deelneemsters een bronzen medaille, 23 een zilveren medaille en 11 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement haalde Nederland een 12e plaats van de 31 deelnemende Europese landen, gedeeld met Frankrijk. In totaal deden 39 teams mee, waaronder enkele gastteams uit onder meer de Verenigde Staten, Japan en Mexico. Het landenklassement werd aangevoerd door Rusland, gevolgd door de Verenigde Staten en Bulgarije.