Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Nieuwsarchief

Voor het eerst in de geschiedenis hebben meer dan tienduizend leerlingen meegedaan aan de eerste ronde van de Wiskunde Olympiade! Er deden dit jaar 354 scholen mee met in totaal 10 227 leerlingen.

De volgende leerlingen gaan door naar de tweede ronde: 391 leerlingen uit 5 vwo en 5 havo met 24 punten of meer, 296 leerlingen uit 4 vwo en 4 havo met 21 punten of meer en 313 leerlingen uit de onderbouw met 17 punten of meer. De tweede ronde wordt op 13 maart gehouden op twaalf universiteiten. De beste leerlingen bij de tweede ronde uit elke categorie, zo’n 130 in totaal, worden vervolgens uitgenodigd voor de finale aan de TU Eindhoven op 18 september.

Dit jaar waren er voor het eerst vier scholenprijzen. Er is een scholenprijs voor de beste school overall, de school met de beste onderbouwdeelnemers, de school met de beste vrouwelijke deelnemers en de beste school die in de afgelopen drie jaar voor het eerst (weer) mee is gaan doen aan de Wiskunde Olympiade. Het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven heeft het bijzonder goed gedaan. Zij staan op nummer 1 bij de scholenprijs overall, onderbouw en vrouwelijke deelnemers. Omdat een school slechts één scholenprijs kan winnen, gaat de Scholenprijs onderbouw naar de nummer 2, het Christelijk Gymnasium Utrecht. De Scholenprijs voor de meisjes gaat naar het Stedelijk Gymnasium Arnhem en de Scholenprijs nieuwe scholen gaat naar het Christelijk Lyceum Veenendaal.

Eén van de doelen van de Nederlandse Wiskunde Olympiade is om talenten op te sporen en het beste uit hen te halen. Toch kan het gebeuren dat een zeer talentvolle leerling door omstandigheden net niet door is naar de tweede ronde. We willen zo’n leerling de mogelijkheid bieden om alsnog met een wildcard deel te nemen aan de tweede ronde. Als je hiervoor in aanmerking denkt te komen, stuur dan uiterlijk vrijdag 20 februari 2015 een motivatiebrief in. Er zijn maximaal tien wildcards beschikbaar. Voor meer informatie over het schrijven en versturen van de motivatiebrief, lees  hier verder.

De opgaven, de uitwerkingen en het volledige verslag van de eerste ronde zijn  hier te vinden.

logo

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

English information English Information

word Vriend

Agenda

finale
16 september 2022

bekendmaking winnaars
14 oktober 2022

prijsuitreiking
11 november 2022

1e ronde
16-26 januari 2023

2e ronde
10 maart 2023

Uitgebreidere agenda

Partners

TU/e

 

 

 
UL

 

ORTEC

Rabobank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optiver