Nederland is met driemaal goud beste van West-Europa op Internationale Wiskunde Olympiade

 

KAAPSTAD, ZUID-AFRIKA – De Nederlandse Michelle Sweering is op de Internationale Wiskunde Olympiade in Zuid-Afrika als beste meisje van de wereld geëindigd. Ze haalde als enige meisje een gouden medaille. Ook Jeroen Winkel (17) en Peter Gerlagh (18) legden beslag op een gouden medaille, iets wat tot nu toe voor slechts vier Nederlanders weggelegd was. De andere drie teamleden haalden zilver (2x) en brons. Hiermee werd Nederland 13e in het landenklassement en versloeg het alle andere West-Europese landen. Nooit eerder haalde Nederland zo'n goed resultaat.

 

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 6 tot 13 juli plaats in Kaapstad, Zuid-Afrika. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. Michelle Sweering was één van de slechts 15 deelnemers die de allermoeilijkste opgave wist op te lossen.

 

Het Nederlandse team was dit jaar uitzonderlijk sterk: alle zes leerlingen haalden een medaille. De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

  • 32 punten – goud: Jeroen Winkel (17 jaar, Nijmegen, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
  • 31 punten – goud: Peter Gerlagh (18 jaar, Tilburg, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
  • 29 punten – goud: Michelle Sweering (17 jaar, Krimpen aan den IJssel, 6 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
  • 23 punten – zilver: Bas Verseveldt (17 jaar, Tilburg, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
  • 22 punten – zilver: Matthew Maat (14 jaar, Enschede, 4 vwo, Bonhoeffer College Enschede)
  • 18 punten – brons: Tysger Boelens (18 jaar, Ter Apel, 6 vwo, RSG Ter Apel)

Daarnaast reisde Bob Zwetsloot (16 jaar, Noordwijkerhout, 5 vwo, Teylingen College Leeuwenhorst) mee als winnaar van de aanmoedigingsprijs. Deze prijs is mogelijk gemaakt door het Freudenthal Instituut.

 

Van de 560 deelnemers ontvingen er in totaal 133 deelnemers een bronzen medaille, 113 een zilveren medaille en 49 een gouden medaille. Het officieuze landenklassement werd aangevoerd door China, de Verenigde Staten en Taiwan. Met Japan (5e) erbij zijn dit de enige landen die meer gouden medailles wisten te bemachtigen dan Nederland.

 

Bondscoach Quintijn Puite: "We wisten dat we dit jaar een gouden team hadden, maar deze resultaten overtreffen al onze verwachtingen. We zijn ongelooflijk trots op alle zes de teamleden."