Dit weekend is het team geselecteerd dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Zuid-Afrika.  Het team van dit jaar is bijzonder ervaren: drie teamleden hebben al eerder aan deze wedstrijd meegedaan en daar samen al vier medailles binnen gehaald. Ook de andere drie hebben ervaring op internationale wedstrijden.

 

Afgelopen week vond in Valkenswaard de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de winnaars van Nederlandse Wiskunde Olympiade. Van de 7424 deelnemers aan de eerste ronde waren er na vier rondes nog veertien scholieren in de race. De volgende zes leerlingen hebben zich na twee selectietoetsen geplaatst voor het Nederlandse team:

  • Tysger Boelens (18 jaar, Ter Apel, 6 vwo, RSG Ter Apel)
  • Peter Gerlagh (17 jaar, Tilburg, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
  • Matthew Maat (14 jaar, Enschede, 4 vwo, Bonhoeffer College Enschede)
  • Michelle Sweering (17 jaar, Krimpen aan den IJssel, 6 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
  • Bas Verseveldt (17 jaar, Tilburg, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
  • Jeroen Winkel (17 jaar, Nijmegen, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)

De aanmoedigingsprijs is gewonnen door Bob Zwetsloot uit 5 vwo van het Teylingen College Leeuwenhorst. Hij reist als jonge, veelbelovende leerling mee met het team om ervaring op te doen. Deze prijs is mogelijk gemaakt door het Freudenthal Instituut.

 

Het meest ervaren teamlid, Jeroen Winkel, behaalde twee jaar geleden bij de Internationale Wiskunde Olympiade al een bronzen medaille en vorig jaar een zilveren. Ook Peter Gerlagh en Michelle Sweering hebben vorig jaar al een bronzen plak bemachtigd, terwijl de andere drie bij de Benelux Wiskunde Olympiade van dit jaar hoge ogen gegooid hebben. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Chef de mission Quintijn Puite: “We maken met dit team serieus kans op een gouden medaille. In de Nederlandse geschiedenis is dat pas vier keer eerder gebeurd, dus dat zou zeer uitzonderlijk zijn.”

 

Het team vertrekt op 28 juni van Schiphol naar hun trainingskamp in Kaapstad, om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 6 tot 13 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen.

 

Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).