De uitslag van de eerste ronde van de Wiskunde Olympiade is bekend. De volgende leerlingen gaan door naar de tweede ronde: 384 leerlingen uit 5 vwo en 5 havo met 22 punten of meer, 311 leerlingen uit 4 vwo en 4 havo met 18 punten of meer en 305 leerlingen uit klas 1, 2 en 3 met 15 punten of meer. De tweede ronde wordt op 14 maart gehouden op twaalf universiteiten. De beste leerlingen bij de tweede ronde uit elke categorie, 130 in totaal, worden vervolgens uitgenodigd voor de finale aan de TU Eindhoven op 12 september.

De eerste ronde is zeer succesvol verlopen. Er hebben dit jaar weer meer scholen meegedaan met meer leerlingen. Er deden in totaal 9163 leerlingen mee van 323 scholen.

De scholenprijs is dit jaar gewonnen door het Stedelijk Gymnasium Leiden. De beste vijf leerlingen van deze school scoorden in totaal 165 van de maximaal te behalen 180 punten.

 

Eén van de doelen van de Nederlandse Wiskunde Olympiade is om talenten op te sporen en het beste uit hen te halen. Toch kan het gebeuren dat een zeer talentvolle leerling door omstandigheden net niet door is naar de tweede ronde. We willen zo’n leerling de mogelijkheid bieden om alsnog met een wildcard deel te nemen aan de tweede ronde. Als je hiervoor in aanmerking denkt te komen, stuur dan uiterlijk vrijdag 21 februari 2014 een motivatiebrief in. Er zijn maximaal tien wildcards beschikbaar. Voor meer informatie over het schrijven en versturen van de motivatiebrief, lees hier verder.

 

De opgaven, de uitwerkingen en het volledige verslag van de eerste ronde zijn hier te vinden.