V.l.n.r.: Djurre Tijsma, Peter Gerlagh, Ragnar Groot Koerkamp, Michelle Sweering, Jeroen Winkel, Jeroen Huijben.EINDHOVEN – Dit weekend is in Valkenswaard het team geselecteerd dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia. Het team, bestaande uit de zes beste middelbare scholieren van Nederland, is dit jaar uitzonderlijk getalenteerd en ervaren. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

 

Afgelopen week vond in Valkenswaard de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de winnaars van Nederlandse Wiskunde Olympiade. Van de 5612 deelnemers aan de eerste ronde waren er na vier rondes nog twaalf scholieren in de race. De volgende zes leerlingen hebben zich na twee selectietoetsen geplaatst voor het Nederlandse team:

 

  • Peter Gerlagh (16 jaar, Tilburg, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
  • Ragnar Groot Koerkamp (18 jaar, Opijnen, 6 vwo, Cambium College Zaltbommel)
  • Jeroen Huijben (17 jaar, Goirle, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
  • Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen aan den IJssel, 5 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
  • Djurre Tijsma (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden)
  • Jeroen Winkel (16 jaar, Nijmegen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)

 

 

Deze zes leerlingen wonnen allemaal al prijzen bij eerdere internationale wiskundewedstrijden. Zo zette Jeroen Huijben tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade 2012 in Argentinië een uitzonderlijke prestatie neer door daar een gouden medaille te halen, wat slechts twee keer eerder voor een Nederlander was weggelegd. Ook de gouden medailles van Peter Gerlagh en Ragnar Groot Koerkamp bij de Benelux Wiskunde Olympiade 2013 en de zilveren medaille van Michelle Sweering bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes 2013 bieden perspectief. “Met zulke ervaren leerlingen, die al zulke mooie resultaten hebben geboekt, hopen we in Colombia onze score van vorig jaar minstens te evenaren,” aldus Birgit van Dalen, bondscoach van het team. “Net als toen willen we graag weer als beste team van West-Europa uit de bus komen.”

 

Het team vertrekt op 13 juli van Schiphol naar hun trainingskamp in Santa Marta, om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 21 tot 28 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen.

 

Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).

 

De opgaven van de selectietoetsen zijn hier te vinden.