V.l.n.r. Maaike Los, Michelle Sweering, Esther Visser en Chuyao Tong bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes in Luxemburg. Michelle Sweering (16) uit Krimpen aan den IJssel heeft een zilveren medaille in de wacht gesleept bij de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO). Ze werd 16e van de 87 deelnemers. De EGMO, die plaatsvond in Luxemburg, werd op 13 april afgesloten met de feestelijke prijsuitreiking. Naast Michelle werd ook Maaike Los (16) hier in het zonnetje gezet met een eervolle vermelding. Het Nederlandse team, dat verder nog uit Chuyao Tong (16) en Esther Visser (18) bestond, scoorde in totaal 59 punten en behaalde daarmee de 12e plek in het landenklassement.

 

De EGMO is een wiskundewedstrijd voor meisjes op zeer hoog niveau. Aan het evenement deden dit jaar 21 Europese landen mee en daarnaast nog een extra team uit de Verenigde Staten. Elk land had een team van vier meisjes afgevaardigd om de eer van het land te verdedigen. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de deelnemers in vierenhalf uur tijd drie pittige wiskundeopgaven voor hun kiezen. De beste helft van de deelnemers kreeg een medaille (brons, zilver of goud) en daarnaast werden eervolle vermeldingen uitgedeeld aan elke deelnemer die in ieder geval één opgave helemaal goed wist op te lossen. Het landenklassement werd aangevoerd door Wit-Rusland, Servië en de Verenigde Staten, alle drie met 99 punten.

 

Het Nederlandse team voor de EGMO is geselecteerd uit hoog scorende meisjes bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade van het afgelopen jaar. In totaal zijn zo’n 2000 meisjes de strijd met elkaar aan gegaan bij deze scholierenwedstrijd, maar slechts de vier allerbesten mochten de reis naar Luxemburg maken. Naast de wedstrijd bood dit evenement de teamleden ook een uitgelezen kans om wiskundetalenten uit andere landen te ontmoeten. Op het programma stonden onder andere een dansavond en diverse excursies.

 

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

 • Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen a/d IJssel, 5 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
  ZILVER – 23 punten
 • Chuyao (16 jaar, Geldrop, 5 vwo (IB), International Secondary School of Eindhoven)
  15 punten
 • Maaike Los (16 jaar, Sauwerd, 4 vwo, Gomaruscollege Groningen)
  EERVOLLE VERMELDING – 11 punten
 • Esther (18 jaar, Renkum, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Arnhem)
  10 punten

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag) en Sietske Tacoma (Freudenthal Instituut Utrecht).