De uitslag van de eerste ronde van de Wiskunde Olympiade is bekend. De volgende leerlingen gaan door naar de tweede ronde: 305 leerlingen uit 5 vwo en 5 havo met 24 punten of meer, 272 leerlingen uit 4 vwo en 4 havo met 21 punten of meer en 223 leerlingen uit klas 1, 2 en 3 met 18 punten of meer. De tweede ronde wordt op 15 maart gehouden op twaalf universiteiten. De beste leerlingen bij de tweede ronde uit elke categorie, 130 in totaal, worden vervolgens uitgenodigd voor de finale aan de TU Eindhoven op 13 september.

De eerste ronde is zeer succesvol verlopen. Dit jaar werden de opgaven voor het eerst gespreid afgenomen over 9 schooldagen. Er hebben dit jaar meer scholen meegedaan dan vorig jaar, maar vooral de stijging van het aantal leerlingen is spectaculair. Dit jaar deden er 7424 leerlingen mee, een stijging van maar liefst 32%!

 

De scholenprijs is dit jaar gewonnen door het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. De beste vijf leerlingen van deze school scoorden in totaal 171 van de maximaal te behalen 180 punten. Het is de vierde keer dat het Stedelijk Gymnasium Nijmegen de scholenprijs wint. De school won deze prestigieuze prijs eerder al in 2006, 2008 en 2009.

Het Stedelijk Gymnasium Leiden staat op de tweede plek in het scholenklassement met een somscore van 166 punten. Zij hadden het hoogste aantal deelnemers: maar liefst 231 leerlingen van deze school maakten de opgaven van de eerste ronde!

 

U vindt hier de opgaven, de uitwerkingen en het volledige verslag van de eerste ronde.