EGER, HONGARIJE – Allie Zong (16) uit Veldhoven heeft deze week een zilveren medaille gewonnen bij de European Girls’ Mathematical Olympiad in Eger, Hongarije. Zij liet in de prestigieuze wiskundewedstrijd ruim driekwart van de deelneemsters achter zich. Teamgenoot Katya Nikitchenko (16) uit Eindhoven loste één van de opgaven foutloos op en verdiende daarmee een eervolle vermelding.

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond plaats van 6 tot 12 april. Na twee jaar online te zijn georganiseerd, kon de wedstrijd dit jaar weer in fysieke vorm doorgaan in Eger, Hongarije. Een recordaantal van 57 landen en 222 deelneemsters nam deel aan de wedstrijd, waaronder ook 26 gastteams uit landen buiten Europa, zoals India en Peru. De EGMO wordt jaarlijks georganiseerd om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. De leerlingen kregen op elk van de twee wedstrijddagen vier en een half uur de tijd om drie zeer lastige wiskundeopgaven op te lossen.

Voor iedere opgave waren zeven punten te verdienen. De Nederlandse deelneemsters hebben de volgende resultaten behaald:

  • 22 punten – ZILVER: Allie Zong (16 jaar, Veldhoven, 4 vwo, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven)
  • 10 punten: Lieke van Dam (17 jaar, Best, 5 vwo, Heerbeeck College Best)
  • 8 punten – EV: Katya Nikitchenko (16 jaar, Eindhoven, 4 vwo, Huygens Lyceum Eindhoven)
  • 7 punten: Wietske de Vos (17 jaar, Assendelft, 6 vwo, Zaanlands Lyceum Zaandam)

Naast de wiskunde, genoten de teamleden ook erg van de evenementen rondom de wedstrijd. Medaillewinnares Allie, die al twee keer eerder meedeed: "Na twee online edities, waar we elkaar alleen maar online konden zien, is het erg leuk om de mensen die ik afgelopen twee jaar alleen maar op een schermpje had gezien, nu in het echt te ontmoeten! Ik heb ervan genoten om samen spelletjes te spelen, karaoke te zingen tot laat in de avond en Hongarije te ontdekken. Al met al heel gezellig en net als een grote familiereünie. En de zilveren medaille maakt het helemaal af!" Katya, die een eervolle vermelding binnensleepte, vult aan: “Ik word sowieso al enthousiast van wiskunde, maar de puzzels die we kregen in de Szalaika-vallei vond ik extra fantastisch. In deze prachtige omgeving wordt wiskunde nog leuker!” De resultaten van beide vierdeklassers zijn veelbelovend; zij maken de komende twee jaar nog kans om Nederland te vertegenwoordigen, niet alleen bij de EGMO, maar ook bij de Internationale Wiskunde Olympiade, waaraan meer dan honderd landen van over de hele wereld deelnemen.

In totaal ontvingen 62 van de 222 deelneemsters een bronzen medaille, 32 een zilveren medaille en 23 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement eindigde Nederland op de 35e plaats van de 57 deelnemende teams.

Het Nederlandse team werd begeleid door Gabriëlle Zwaneveld (masterstudent Universiteit Utrecht) en Dirk van Bree (PhD-student Universiteit Utrecht).