FLORENCE, ITALIË – Bij de zevende European Girls’ Mathematical Olympiad, die deze week plaatsvond in Florence, Italië, heeft Gabriëlle Zwaneveld (17) uit Den Haag een zilveren medaille behaald. Christel van Diepen (17) uit Arnhem en Anouk Eggink (17) uit Deventer sleepten beiden een bronzen medaille in de wacht. Het vierde teamlid, Floor Beks (16) uit Grou, wist één van de zes wedstrijdopgaven foutloos op te lossen en kreeg hiervoor een eervolle vermelding.

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond plaats van 9 tot 15 april. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. De leerlingen kregen op elk van de twee wedstrijddagen drie zeer pittige wiskundeopgaven om op te lossen. Hiervoor kregen ze beide dagen vier en een half uur de tijd.

Voor iedere opgave waren zeven punten te verdienen. De Nederlandse deelneemsters hebben de volgende resultaten behaald:

  • 22 punten – ZILVER: Gabriëlle Zwaneveld (17 jaar, Den Haag, 6 vwo, Gymnasium Novum Voorburg)
  • 19 punten – BRONS: Anouk Eggink (17 jaar, Deventer, 6 vwo, Etty Hillesum Lyceum, locatie het Vlier Deventer)
  • 16 punten – BRONS: Christel van Diepen (17 jaar, Arnhem, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
  • 11 punten – EERVOLLE VERMELDING: Floor Beks (16 jaar, Grou, 5 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé)

Waar Christel en Anouk zich al plaatsten voor eerdere edities van de European Girls’ Mathematics Olympiad, was deze wedstrijd voor Gabriëlle haar debuut op internationaal niveau. Gabriëlle: “Het afgelopen jaar ben ik er helemaal voor gegaan. Een opgave oplossen is één ding, maar je oplossing dan ook nog afmaken met een waterdicht bewijs is een tweede. Dit is iets wat ik dit jaar bij de training heb geleerd en nu heel goed kon toepassen.”

In totaal ontvingen 52 van de 195 deelneemsters een bronzen medaille, 39 een zilveren medaille en 17 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement haalde Nederland een 24e plaats van de 52 deelnemende teams. Naast Europese teams deden ook gastteams mee uit onder andere Brazilië, Japan en Mexico.

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht) en Jetze Zoethout (Universiteit Utrecht).