Het Nederlandse team met hun medailles. V.l.n.r.: Erik, Siebe, Matthijs, Nils, Thomas, Ludo, Lammert, Wietze, Ward. Maarten ontbreekt op de foto.NAMEN, BELGIË – Bij de Benelux Wiskunde Olympiade, die dit weekend plaatsvond in Namen in België, heeft het Nederlandse team de teams uit België en Luxemburg ruim verslagen. Negen van de tien teamleden behaalden een medaille. Met name de prestaties van Thomas Chen (15) uit Den Haag en Wietze Koops (16) uit Meppel, die beiden een gouden medaille in de wacht sleepten, droegen bij aan de hoge totaalscore van Nederland: 165 punten. Hiermee liet het België (127 punten) en Luxemburg (56 punten) ver achter zich.

De Benelux Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. Elk team bestaat uit tien leerlingen. Het Nederlandse team is via vier voorrondes geselecteerd uit ruim 10.000 deelnemers. De wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur de tijd voor hebben. De beste helft van de deelnemers krijgt een medaille (brons, zilver of goud).

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

  • GOUD (22 punten)   – Thomas Chen, 5 vwo, Gymnasium Haganum Den Haag
  • GOUD (22 punten)   – Wietze Koops, 6 vwo, RSG Stad & Esch Lyceum Meppel
  • ZILVER (19 punten) – Erik van Cappellen, 6 vwo, Johannes Fontanus College Barneveld
  • ZILVER (19 punten) – Ludo Dekker, 6 vwo, Johan de Witt Gymnasium Dordrecht
  • ZILVER (18 punten) – Siebe Verheijen, 6 vwo, Martinuscollege Grootebroek
  • BRONS (16 punten) – Matthijs van der Poel, 4 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht
  • BRONS (16 punten) – Ward van der Schoot, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Breda
  • BRONS (15 punten) – Nils van de Berg, 5 vwo, Sint-Oelbertgymnasium Oosterhout (NB)
  • BRONS (12 punten) – Maarten Stremler, 5 vwo, Wartburg College Guido de Bres Rotterdam
  • 6 punten                 – Lammert Westerdijk, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Leeuwarden

In totaal werden 15 medailles uitgereikt: drie gouden, vijf zilveren en zeven bronzen medailles. Nederland behaalde dus niet alleen de meeste punten, maar sleepte ook van elke kleur meer dan de helft van de medailles in de wacht. De derde gouden medaille was voor de Belg Savinien Kreczman, die met het maximale aantal van 28 punten alle andere deelnemers versloeg.

Het Nederlandse team werd begeleid door Julian Lyczak (Universiteit Leiden), Jeroen Huijben (Universiteit Utrecht) en Jeroen Winkel (Radboud Universiteit).