Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Nieuwsarchief

VALKENSWAARD – Dit weekend is het team geselecteerd dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Hong Kong. Zes zeer getalenteerde jongeren hebben in een zware selectie ruim 10.000 deelnemers achter zich gelaten. Alle teamleden hebben al eerdere wedstrijdervaring op zak en hopen nu hoge ogen te gooien op de meest prestigieuze internationale wedstrijd.

Afgelopen week vond in Valkenswaard de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Deelnemers aan deze selectieweek waren de winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die in vier eerdere rondes ruim 10.000 deelnemers achter zich lieten. De volgende zes leerlingen hebben zich na drie selectietoetsen geplaatst voor het Nederlandse team:

  • Erik van Cappellen (17 jaar, Putten, 5 vwo, Johannes Fontanus College Barneveld)
  • Wietze Koops (15 jaar, Meppel, 5 vwo, RSG Stad & Esch Lyceum Meppel)
  • Levi van de Pol (14 jaar, Veenendaal, 3 vwo, Ichthus College Veenendaal)
  • Reinier Schmiermann (14 jaar, Drunen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium ’s-Hertogenbosch)
  • Pim Spelier (16 jaar, Den Haag, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Sorghvliet Den Haag)
  • Gabriel Visser (18 jaar, Spijkenisse, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Schiedam)

Als winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat mee:

  • Matthijs van der Poel (15 jaar, IJsselstein, 3 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)

Deze prijs is bestemd voor een jong aanstormend talent en wordt beschikbaar gesteld door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.

Bij de Benelux Wiskunde Olympiade eerder dit jaar hebben deze wiskundetalenten al laten zien wat ze in huis hebben. Levi, Reinier en Pim behaalden daar een zilveren medaille, terwijl Wietze, Gabriel en Matthijs een bronzen medaille wonnen.

Het team vertrekt op 29 juni van Schiphol naar hun trainingskamp in Hong Kong, om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 9 tot 16 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen.

Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Leiden) en Merlijn Staps (Universiteit Utrecht).

logo

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

English information English Information

word Vriend

Agenda

finale
16 september 2022

bekendmaking winnaars
14 oktober 2022

prijsuitreiking
11 november 2022

1e ronde
16-26 januari 2023

2e ronde
10 maart 2023

Uitgebreidere agenda

Partners

TU/e

 

 

 
UL

 

ORTEC

Rabobank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optiver