SANTA MARTA, COLOMBIA – Nederland heeft bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia een prestatie van formaat neergezet. Teamlid Jeroen Winkel (16) wist tot de beste 10% van de wereld door te dringen. Hij en Jeroen Huijben (17) ontvingen een zilveren medaille tijdens de sluitingsceremonie op zaterdag. Daarnaast behaalde Nederland nog drie bronzen medailles en een eervolle vermelding en eindigde daarmee op de 25e plaats.

 

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 21 tot 28 juli plaats in Santa Marta, Colombia. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. Jeroen Winkel wist op de uitzonderlijk moeilijke opgave 6 maar liefst drie punten te scoren en hoefde daarmee slechts 19 van de 528 andere deelnemers voor zich laten. De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

  • 30 punten – zilver: Jeroen Winkel (16 jaar, Nijmegen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
  • 27 punten – zilver: Jeroen Huijben (17 jaar, Goirle, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
  • 23 punten – brons: Peter Gerlagh (16 jaar, Tilburg, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
  • 21 punten – brons: Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen aan den IJssel, 5 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
  • 19 punten – brons: Ragnar Groot Koerkamp (18 jaar, Opijnen, 6 vwo, Cambium College Zaltbommel)
  • 13 punten – eervolle vermelding: Djurre Tijsma (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden)

In totaal ontvingen 141 deelnemers een bronzen medaille, 92 een zilveren medaille en 45 een gouden medaille. Het officieuze landenklassement werd aangevoerd door China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

 

Toppresteerder van het Nederlandse team Jeroen Winkel: “Dit jaar heb ik jammer genoeg op één punt een gouden medaille gemist. Maar volgend jaar heb ik nog een kans en ga ik zeker voor goud!” Naast Jeroen Winkel kunnen ook Peter Gerlagh en Michelle Sweering volgend jaar opnieuw een gooi naar de prijzen doen.